Skip to main content

Aardappels die we hebben:

De Agria pootaardappel

 In onze boerderijwinkel verkopen wij o.a. Agria’s. De Agria aardappel is nog relatief nieuw (sinds 1986) en is speciaal ontwikkeld voor de friet. Maar is door zijn kruimige aard ook goed geschikt voor de stamppot. Agria’s zijn ovaalvormig en hebben een gladde ‘huid’, waardoor ze eenvoudig te schillen zijn. De agria’s verbouwen wij zelf.

De Zeeuwse Doré

Onze Zeeuwse Doré aardappelen zijn afkomstig van de akkers rondom de Hoeksche Waard. Doordat de aardappelen rechtstreeks van de boer komen weet u zeker weet dat u de hoogst mogelijke kwaliteit aardappelen in huis heeft.

Zijn aardappels gezond?

Heel gezond!

Een aardappel bestaat voor 80% uit water en bevat mineralen, vitamines, vezels, zetmeel, vitamine B-complex en een grote hoeveelheid vitamine C, wat ook in meerdere fruitsoorten zit.

Gezonde energieleverancier!

Het levert energie in de vorm van complexe koolhydraten maar ook essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, mineralen en vitaminen. In de voedingsdriehoek staat de aardappel in de donkergroene zone, naast brood en andere volkoren graanproducten.

Dol op aardappelen!

Nederlanders zijn over het algemeen dol op aardappelen. En waarom? Omdat de aardappel betaalbaar is en je er veel mee kunt doen. Je kan ze bakken, poffen, koken, frituren, chips van maken, tot friet snijden, pureren en nog veel meer!

Waar komt die aardappel nu vandaan?

Wat zijn wij zonder die aardappel? Kunnen wij zonder onze aardappel? En wat kunnen wij allemaal met onze aardappel ….

De aardappel heeft zijn oorsprong in zuid-Peru, waar hij al duizenden jaren werd verbouwd. Toen was de aardappel veel kleiner dan dat wij nu gewend zjin. De eerste aardappelen werden vanaf de tweede eeuw van onze jaartelling hoog in het Andesgebergte geteeld door de Inca’s. Toen heette de aardappel Chunu. 

En waarom heet de aardappel: aardappel?

Eigenlijk is het een beetje vreemd maar de Nederlandse naam aardappel, appel uit de aard, komt van het Franse pommes de terre. De aardappel is groente en geen fruit en lijkt ook niet op een appel. 

Buiten Nederland wordt de aardappel inderdaad regelmatig gezien als groente. In Nederland plaatsen we de aardappel bij brood en graanproducten. Dat heeft te maken met de voedingsstoffen in de aardappel en de plek die de aardappel van oudsher inneemt bij de maaltijd.