Skip to main content

De Agria Pootaardappel

De Agria aardappel is een middenvroeg biologisch ras. Omdat de aardappelplant veel aangeboden stoffen in zijn knollen opslaat, is het voor de principiële biologische kweker belangrijk om “schoon” biologisch uitgangsmateriaal te hebben. Een vroeg ras betekent vooral dat deze snel groeit en dus vroeg oogstbaar is.

Patat

Niets is zo lekker als een overheerlijk bakje patat en het geeft nog meer voldoening als dit een zelfgemaakt patatje is. Om zelf thuis de perfecte friet te creëren, kunt u dat het beste doen met de Agria aardappel. Deze aardappel is speciaal ontwikkeld voor de frituur en bezorgd u patatjes waarvan u niet wist dat ze bestonden.

Halverwege de twintigste eeuw is de frituurpan ontstaan en dat bracht talloze manieren van etensbereiding met zich mee. Mede daardoor is deze aardappel nog een vrij jong ras, omdat deze is ontwikkeld voor de frituurpan.

De allereerste Agria vond het levenslicht in 1986 en is sindsdien niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken.

De Agria aardappel is te herkennen aan een lange ovaalachtige vorm met een gele vleeskleur die straalt als de zon. Deze gele kleur komt extra tot recht na het frituren, waardoor u goudgele patatjes krijgt. Ook voor het maken van chips en puree is deze aardappel ideaal. Door haar kruimige aard is de Agria aardappel ook uitermate geschikt om te gebruiken voor in de stamppot.

Bijkomend voordeel van deze aardappel is dat deze voor lange tijd bewaard kan worden, namelijk zo’n vier tot zes weken. Dat komt omdat deze aardappel een trage kiemer is, omdat deze op klei wordt geteeld. Van nature heeft deze aardappel een lang groeiseizoen, wat inhoudt dat het wel even duurt voordat we kunnen oogsten, nadat een nieuwe aardappel is gezaaid. Gemiddeld duurt dit zo’n 140 dagen, waardoor de Agria aardappel een laat gewas is.