Skip to main content

De Doré aardappel

Doré is in 1939 ontstaan uit de volgende kruising: Eersteling x [Record x ] en in 1947 in de handel gebracht. De kruising is gemaakt door I.H. Bierma. Doré is een zeer vroeg tot vroeg consumptieaardappelras en heeft geelvlezige, rondovale, vlakogige knollen met een bruine schil.

De Doré aardappel

Onze Zeeuwse Doré aardappelen zijn afkomstig van de akkers rondom de Hoeksche Waard. De Doré aardappel is te herkennen aan de bruingele schil, rond ovale vorm en het gelige vlees. Het is een oud aardappelras waar veel mensen het hele jaar naar uitkijken. De Doré aardappel behoort tot het vroege aardappelras. De aardappelen worden, als de groeiomstandigheden het toestaan, gerooid vanaf juni tot augustus.

Doré aardappelen bereiden

De Zeeuwse Doré is het beste te omschrijven als een kruimige aardappel. Houdt er rekening mee dat deze aardappelen een kortere kooktijd hebben en sneller klaar zijn dan bijvoorbeeld een vastkokende aardappel.

Zeeuwse Doré aardappelen zijn het meest geschikt voor:

  • Pureren
  • Stamppotten
  • Koken

Het is natuurlijk ook mogelijk om de Doré op een andere manier te verwerken. Zo is het mogelijk om de aardappelen te verwerken in een heerlijke ovenschotel.

Doré aardappelen koken

De Zeeuwse Doré kunt u hetzelfde bereiden als andere bloemige aardappelen. Dankzij de vlakke ogen zijn deze aardappelen zeer gemakkelijk te schillen. Spoel de aardappelen wel goed schoon voordat u ze gaat koken.

De Zeeuwse Doré kunt u hetzelfde bereiden als andere bloemige aardappelen. Dankzij de vlakke ogen zijn deze aardappelen zeer gemakkelijk te schillen. Spoel de aardappelen wel goed schoon voordat u ze gaat koken.

  • Vul de pan voor ongeveer 1/3 met water en een beetje zout
  • Kook de aardappelen gaar in ongeveer 10 minuten.
  • Giet de aardappelen af en zet de pan met deksel terug op het fornuis. Draai het fornuis wel uit.
  • Laat de aardappelen dan nog ongeveer 10 minuten na garen

Doré aardappelen poffen

Deze kruimige aardappel verleent zich ook zeer goed om te poffen. Het is belangrijk dat u de aardappel van tevoren goed wast en schoonborsteld. U kunt de aardappel in de oven of in de magnetron poffen.

Indien u de aardappel in de oven poft, verwarmt u de oven voor op 200 graden Celcius. Prik vervolgens gaatjes in de aardappel en bestrijk hem met olie of gesmolten boter. Plaats de aardappel gedurende 60 tot 75 minuten in de oven tot hij gaar is.

Het poffen in de magentron gaat net wat anders, maar is wel erg gemakkelijk als u maar 1 of 2 aardappels wilt poffen. Het verschil met de oven is dat u er nu geen boter of olie op doet. Leg de aardappel(s) op een velletje bakpapier in de magnetron. Voor 1 aardappel zet u de magnetron gedurende 4 tot 6 minuten op de hoogste stand, voor 2 aardappels 10 tot 12 minuten en voor 4 aardappels 18 tot 20 minuten (uitgaande van aardappels van 275 gram per stuk en 650 watt).