Skip to main content

Meer weetjes over uien

Het kweken en oogsten van witte ui

Een witte ui kan je op verschillende manieren kweken. Een bekende manier: kleine plantjes, gekocht bij de kweker, zet je in eigen grond, het groeien gaat zeer snel, maar de uien zijn iets meer gevoelig voor ziektes. Je kan ook witte ui kweken uit een kleinere witte ui. Deze zijn tijdens de vorige oogst gedroogd. Wanneer je ze in dit seizoen kweekt en daarna oogst, worden ze groter dan ‘normale’ witte uien. Daarnaast kan je natuurlijk de witte ui uit zaden kweken. Je plant deze het best in de late lente. Het duurt lang voordat deze volgroeid zijn (ong. 4 maanden) maar deze witte ui is het minst gevoelig voor ziektes.

Bewaren

Bewaar witte uien in het netje waar je ze in koopt. Deze kan je in een kom leggen op een droge, koele en goed geventileerde plaats in jouw keuken. Hoe kouder, hoe langer deze goed blijven. Leg je ze op kamertemperatuur? Dan blijven ze ongeveer voor 1 week goed.

Hoe smaken witte uien?

Ze zijn vaak groter dan andere soorten, hebben een scherpe, niet zo zoete smaak en zijn lekker knapperig doordat ze veel water bevatten. Gebruik ze door salsa’s, chutneys of bij gebakken en gesmoorde groenten voor wat extra knapperigheid.

 

Wat is het verschil tussen gele en witte uien?

De witte ui kennen we hier minder. Het verschil met de gele ui is dat de schil wit is en ze zijn vaak iets groter. Vooral in de Mexicaanse keuken wordt deze ui vaak gebruikt, omdat hij een lekkere pittige smaak heeft en tegelijkertijd ook zoetig van smaak is.

Wat is sterker. De rode ui of witte ui?

De rode ui valt voornamelijk op vanwege zijn dieprode schil dat iets dunner is dan de schil van de witte ui. Als het gaat om de smaak, smaakt de witte ui een stuk pittiger en zoeter dan de rode ui.

Welke ui is het zoetst?

Rode ui is verwant aan de gele ui maar dan zoeter (met een hoger suikergehalte) en extra knapperig. Precies daarom is rode ajuin onze favoriet in koude bereidingen. Geef je salade of broodje extra pit én kleur met een paar rode uiringen.

Wat zijn de gezondste uien?

Rode uien zijn gezonder dan witte uien en de standaard uien met een goudbruin schilletje. Er zitten meer fytonutriënten in rode uien, vooral meer polyfenolen. De rode uien hebben meer voedingswaarde en geneeskracht dan hun witte en goudgele broeders.