Krokante Uienringen!

Om te huilen 😉, wie heeft er nu niets met de ui.
Van oorsprong komen uien uit het Midden-Oosten en daarna is de ui in westelijke en oostelijke richting verspreid. In het oude Egypte was de ui al een belangrijk voedingsmiddel, even later is de ui via Kreta ook bij de Grieken en daarna bij de Romeinen terecht gekomen. Ergens na 1300 kwam de ui in Nederland, ervoor werd niet veel groente gegeten.
Stukje bij beetje, 15e, 18e, 19e eeuw eten we meer groente en fruit en kom je de ui ook tegen in kookboeken.
Wie kan er nu nog zonder de ui … dit zusje van de prei en de knoflook.
Snoep verstandig, eet een … ui!
Hoe gezond is nu die ui, die gewone gele ui. Supergezond! Geel, wit of rood. Uien bevatten veel mineralen en vitamines.
In onze boerderijwinkel hebben wij de gele ui, een soort basis-ui. Ietwat scherp als rauwe ui maar een perfecte ui met zoete smaak als je de ui kookt en je gerecht ermee op smaak brengt. Hoe langer je kookt, hoe zoeter de ui wordt.

Ingrediënten

In Schotland heb ik ze voor het eerst gegeten: Krokante uienringen.

Voor 4 personen nemen we 2 grote uien, 2 tl uienpoeder, 2 tl paprikapoeder, 25 gr Parmezaanse kaas, 1 tl knoflookpoeder, 100 gr bloem, 200 ml bier, peper, zout en olie om in te bakken. En een frituur.

Bereidingswijze

Frituur voorverwarmen op 180gr. Beslag maken van bloem, bier, kaas en kruiden en op smaak brengen met zout en peper. De uienringen snijd je in dikkere plakken en dan haal je een ring ui door het beslag en laat je in het vet glijden. Die uienringen bak je in 2-3 minuten lekker bruin, halverwege omkeren. Uitlekken op keukenpapier en zo doe je de andere uienringen ook.

Maak er een smakelijke dipsaus bij en het is ontzettend lekker en best nog beetje feestelijk bij de borrel.