Ovenspruitjes uit Elze’s Cuisine

In de supermarkt kun je vastkokende aardappelen kopen. Vaak rasloos maar wel vastkokend. In onze winkel krijg ik regelmatig de vraag, ‘wat is dan vastkokend’. ‘En heb je die ook’? “Ja! Zeker”! De Bildtstar is o.a. een vastkokende aardappel. Stevig qua structuur, blijft heel bij het koken en is iets kruimig op je bord. Een geschikte aardappel voor koken, bakken, puree, in salades en andere heerlijke gerechten als een ovenschotel.

De Bildtstar komt uit Friesland, gemeente Het Bildt, is een kruising van Saturna en Winda aardappelras (voor de kenner) en een middellate (tot late) aardappel. Dit wil zeggen dat de nieuwe oogst eind augustus/begin september gerooid wordt. Kenmerk van de Bildtstar is een rode schil en geel van binnen en een licht-kruimige smaak.

Ingrediënten

Voor de liefhebber en de uitprobeerder: Aardappelschotel met kabeljauw (en spekjes mag).

Nodig voor 3-4 personen: Oven, Hapjespan, Ovenschaal.

250 Gram Bildtstar, Stukjes kabeljauwfilet met huid, 25gr spekjes (niet noodzakelijk), 100 ml groentebouillon, 1 prei in fijne ringen, 1 stuk nootmuskaat geraspt, 1 el roomboter, 1 el bloem, 25 ml melk en zout en peper naar smaak.

Bereidingswijze

Oven voorverwarmen op 220gr, de bouillon bereiden en water aan de kook brengen voor de Bildtstar. Was de Bildtstar in snijd deze dan in plakken van ½ cm dik. Koken, afgieten en zonder deksel laten uitstomen. 2 Minuten de spekjes in de hapjespan en dan de prei toevoegen en 3 minuten bakken. Hier kan de helft van de boter bij en laten smelten. Bloem toevoegen en al roerende, 1 minuut op middelmatig vuur, bakken. Hier mag dan de helft van de bouillon bij en die roer je tot de bouillon opgenomen is. Hetzelfde doe je nog een keer met de andere helft van de bouillon maar nu voeg je ook de melk bij. Aan de kook brengen en 1 minuut laten koken. Op smaak brengen met zout, peper, nootmuskaat. De ovenschaal vet je in, de gekookte aardappelen doe je in de ovenschaal, daar schenk je de saus overheen en je legt de kabeljauw erop. Eventueel met zout en peper bestrooien en dan kan dit smakelijke gerecht nog 10 minuten in de oven. Lekker romig!