Ovenspruitjes uit Elze’s Cuisine

Spruitkool, beter bekend als spruitjes!
In België wordt de spruit vooral in West-Vlaanderen geteeld. Choux de Bruxelles is de oorspronkelijke Franse naam van het spruitje. In heel wat talen, wordt er nog verwezen naar Brussel. Het Afrikaans ‘Brusselspruit”, het Engels “Brussels sprouts” en ook in het Italiaans, Pools, Turks en Zweeds. “Cavolini di Bruxelles, Brukselka, Brüksel lahanası en Brysselkål.

Ingrediënten

Wat hebben we nodig:

  • 200gr spruitjes
  • 200gr bloemkool
  • 100-150gr spekjes
  • 150gr ontbijtspek in plakjes

Bereidingswijze

En dit is hoe Elze het maakt:

“200 Gram spruitjes, 200 gram bloemkool, 100 of 150 gram uitgebakken spekjes en 150 gram ontbijtspek in plakjes. Ik hou van gaar dus spruitjes en bloemkool gaar gekookt. Spekjes uitgebakken. Dit door elkaar prakken. Beleg je ovenschaal met de plakjes ontbijtspek. Nu nog 20 minuutjes in de oven op 180 graden. Na 10 minuten draai ik de ovenschaal en dan heb ik rond om een knapperig speklaagje. Eet smakelijk! 😉 En voor hoe veel personen? Ligt er aan of je 1 of 2x opschept! En dit is slechts 1 variant! Je kunt er i.p.v. spekjes en ontbijtspek ook kaas en noten aan toevoegen. Of alleen maar spruitjes en wat aardappel en toch een spekje. Plakje rookworst …”.

Spruitjes komen oorspronkelijk komen spruiten uit het Middellandse Zeegebied, waar ze al duizenden jaren worden geteeld. In Nederland wordt spruitkool voornamelijk in Zuid-Holland verbouwd, maar ook in Flevoland, Noord-Brabant en Zeeland. Spruitkool wordt gezaaid tussen februari en half april. Vroege rassen kunnen in augustus al geoogst worden, late rassen pas in maart. Tenminste als er geen strenge winter is geweest.