Skip to main content

Seizoensproducten die we hebben:

Onze Bramen

Naast ons huis, waar vroeger de oude stolp “Harkelstee” stond, is een grote bramenhaag. Het is een luxe en een groot genot om elke van deze heerlijke vruchten te kunnen genieten. Ik pluk de bramen meestal in de ochtenduren, dan zijn ze het lekkerst. Aangepikte of aangetaste vruchtjes laat ik hangen, dan kunnen de vogels er ook van genieten. 

Bramen zijn familie van de aardbei. Je kunt dit ook zien aan de talrijke deelvruchtjes, net als de zachte zoete geur. En, net als, de aardbei kun je ze zo eten maar ook verwerken in een fruitsalade, smoothie of er een heerlijke marmelade van maken. Wil je ook een heerlijke marmelade maken? Het recept vind je hier: Marmelade van bramen.

Heb je veel bramen geplukt en wil je deze bewaren? Voor een paar dagen is bewaren in een papieren zakje in de ijskast het handigst. Zorg ervoor dat ze niet vochtig worden. Ik vries de bramen ook in. Plukken, wassen, droogdeppen en op een dienblaadje in de vriezer. Als de bramen hard zijn, kun je ze in een diepvrieszak of ander bewaren (in de vriezer).

Gezond is deze lekkernij ook. Bramen bevatten veel vitamines!

Jam van J'aime

En een aantal overheerlijke smaken in onze winkel!

De hobby is uitgegroeid tot een kleinschalig, ambachtelijk bedrijf: J’aime. Jam maken zit al sinds vele generaties bij Marieke Ozinga in de familie. Van eigengeplukt fruit maakt zij marmelade, gelei en jam. Marieke gebruikt altijd vers en zoveel mogelijk biologisch fruit.

De jams worden gemaakt met biologische suiker en pectine. Hierdoor is het minder zoet en toch lang houdbaar.

De suikervrije jams worden gezoet met Tagatesse, zo zijn ze geschikt voor diabetici.

Overheerlijke honing

De honing (ook bijzondere smaken) die wij in onze winkel verkopen, komt van de Imkersvereninging Haarlemmermeer (IVH)De Imkersvereniging maakt zich sterk voor een gezonde bijenpopulatie in de Haarlemmermeer. Voor meer zie: (https://www.imkersvereniging-haarlemmermeer.nl/)

Sinds mensenheugenis worden bijenproducten gezien als een kostbaar bezit. En wat kun je zelf doen. Help hen door nog meer bloemenpracht te gebruiken. Fleur een saaie groene tuin op met bloemenperkjes, bloeiende struiken en fruitbomen. Haal de stenen uit je tuin, zorg voor een goede afwatering en kies voor groen en kleur. Bijen zijn uitstekende bestuivers en helpen u zo, als wederdienst, aan de mooiste vruchten. 

Heerlijke eerlijke honing! 

Onze Bessen

In onze achtertuin hebben wij een rode bessenstruik. Elk jaar weer een goed gevulde struik. Mijn vader heeft op zijn tuintje ook rode bessen, ook goed gevuld en samen heerlijk in een toetje, fruitsalade of maak eens een lekkere taart. Een recept vind je hier: ‘Taartje met kwark en rode bessen

De rode bes behoort tot de aalbessen en van die rode bes heb je veel verschillende rassen. Rode bessen zijn rozerood en voelen zacht op de tong. Een snoepje! En gezond want ze zijn caloriearm, rijk aan vitamine c en zitten boordevol vezelstoffen. 

Ben je een plukker en wil je ze graag lang bewaren? Je kunt rode bessen ongeveer 3 dagen in de ijskast bewaren. En je kunt ze ook op een bord leggen, laten bevriezen en dan in een zakje of bakje ‘echt’ invriezen. De ingevroren bessen kunnen ongeveer 12 maanden bewaard worden